Muut tekniikat syrjäyttivät lautanauhat 1300-luvulla, joskin tekniikka jäi elämään vielä kansantaiteen muodossa tämänkin jälkeen. Suomessa, Huittisissa, lautanauhan ammattimainen kudonta on säilynyt aina 1900-luvun puoliväliin asti.
Seuraavat ohjeistukset lautanauhan mallin lukemiseen ja kudontaan ovat aloittelijalle soveltuvat. Lautoja pyöritetään samaan suuntaan ja aina yksi pykälä kerrallaan.
Monimutkaisempia kaavoja ja kudontamalleja on perusteiden jälkeen helpompi hahmottaa. Kiinnostuneille suosittelen Maikki Kariston Lautanauhat kirjaa ja hibernaatio.blogspot.fi tarjoaa myös hyvin paljon tietoa asiasta (myös muista muinaistekniikoista käsitöiden saralta).
Laudat.
Itse tein omat lautani vanhoista pelikorteista. Pelikortit toimivat hyvin villalankojen kanssa, mutta vahalankaa kutoessani huomasin vahvemman materiaalin olevan paikallaan (esim.sileä vaneri, luu/sarvi tms.)
Laudoissani on neljä reikää, jotka olen numeroinut. Kaavaa piirtäessä käytän numeroinnin sijaan kirjaimia A, B, C ja D ja toki reijätkin voisin kirjaimilla merkitä. Skippo-korteissani vain sattui olemaan sopivasti jo numero 1, joten päätin pysyä numeroissa reikiä merkatessani. Reunojen merkintä on tärkeää, jotta kudottaessa pystytään seuraamaan lautojen järjestystä.
Kaava (ja kaavasta saatu malli valmiina)
Kaavaan piirrän aina neljä pystyriviä (reikien lukumäärä laudoissa) ja lautojen määrän verran vaakarivejä (tässä kudontamallissa 10 vaakariviä).
Mallissa olen käyttänyt 3 eri väriä: sinistä, ruskeaa ja oranssia.
Lankojen pujotussuunta kortteihin selviää alimmalta riviltä (lisäohje seuraavassa kuvassa) ja viereen, oikealle, olen kirjoittanut ohjeen lankojen luomista helpottaakseni lankojen järjestyksen lauta laudalta.
\ /
Pujotussuunta lautohin. Jos langat pujottaa lautoihin vain yhdestä suunnasta nauha kiertyy kudottaessa. Tämän takia kannattaa ainakin reunimmaiset laudat pujottaa eri suunnista. Kuitenkin yhdellä laudalla tulee pysyä samassa pujotussuunnassa tai laudat eivät kykene pyörimään kutoessa. Lankojen pujotussuunnalla voidaan myös tukea haluttua kuviota.
Loimilankojen luomiminen ja pituuden laskeminen.
Nauhan aloitus kannattaa alottaa kaavan valinnalla, jonka jälkeen päätetään kuinka pitkä tulevan nauha tulee olla. Loimien tulee olla pidemmät kuin tuleva valmis nauha on ja laskutoimitukseen on hyvä käyttää valmista kaavaa eli valmiin nauhan pituus + kutistuminen 15% + alkusolmut n.15cm + tutkaimet n.30cm (loppuun jäävä osa), toki mukaan tulee lisätä myös hapsujen pituudet yms jos moisia työhönsä on suunnitellut. Kyseisellä laskutoimituksella esimerkiksi 2metrin valmiiseen nauhaan tulee luoda 2,75cm loimilangat.
Loimet on hyvä luodan kahden kiinteän tapin (kuvassa olen käyttänyt pieniä puristimia hyväkseni) väliin. Seuraan loimia luodessani lauta laudalta kirjoitettua ohjetta kaavasta ja vedän loimilangat kahdeksikkona tappien ympärille (yksi puristinväli on aina yhden reijän loimi eli neljä puristinten väliin vedettyä lankaa on yhden laudan loimet). Vedän loimet 8-malliin, jotta langat pysyvät paremmassa järjestyksessä kun alan pujottaa niitä lautoihin (tiuhta).
Loimilangat odottamassa lautojen asennusta.
Yllä olevien loimien kutomista ja kaava jonka mukaan loimet on luotu.
Kyseistä kuviota kutoessa käännän kaikkia lautoja aina neljä kertaa eteen (poispäin kutojasta) ja neljä kertaa taakse (kutojaan päin). Lautoja käännellessä syntyy viriö, josta pujotetaan kudelanka (tässä olen käyttänyt pellavalankaa). Viriö on loimilankojen väliin muodostuva väli, jossa per lauta on 2 loimea alaviriössä ja 2 loimea yläviriössä ja loimien järjestys muuttuu lautoja käännellessä, eli myös viriöt muuttuvat.
Eli siis jos käännän lautoja neljä kertaa eteenpäin pujotan myös kudelangan neljä kertaa eri viriön välistä. Kude tulee pujottaa ennen lautojen kääntämistä. Kääntämisen jälkeen tulee loimet kiristää uuden viriön mukaan, myös kudelanka kiristetään. Kudelangan kireydellä määrätään kuinka tiivis nauhasta tulee leveyssuunnassa, joten kuteen on hyvä pysyä tasakireänä koko kudonnan ajan.
Malli ja kaava.
Malli ja kaava.
Vahalangan testailua. Olen vaihtanut lautojen pyöritys suuntaa aina kuvion toistuttua 4 kertaa.
No comments:
Post a Comment