Ennen valitaan mitä parkkia tullaan nahantyöstössä käyttämään on hyvä miettiä millaisen tuotteen haluaa nahasta valmistaa. Itse halusin valmistaa kitaralaukun sekä tohvelit.
Kitaralaukkuun työstin kaksi pientä peurataljaa kuusiparkilla, jotka jätin puoliparkiksi. Puoliparkilla tarkoitetaan nahkaa jota ei parkita loppuun saakka, vaan nahkaan jää "raakaraita". Tällä keinolla nahasta jää kovempi. Lisäksi kuusiparkitsin yhden lampaantaljan (tämän parkitsin kokonaan), jotta sain laukkuun tulevat sivukappaleet hieman pehmeämmäksi. Lampaan nahka oli myös jo lähtökohdiltaan paksumpaa kuin peuran nahka, joten se soveltuin sivukappaleiksi mainiosti.
Kuusiparkinta vie oman aikansa, minulla parkinta kesti yhteensä n.2kk (peuran taljat olivat parkissa n.1kk, lammas n.1,5kk).
Parkitsemiseen on olemassa ohjeita lähes yhtä paljon kuin on parkkaajia, mutta yksinkertaisesti ohjeistettuna talja kaavitaan, pH-käsitellään, jotta karva saadaan irroitettua, pestään ja jätetään parkkiliemeen (aluksi laimeahkoon seokseen, jota tiukennetaan muutaman päivän välein) imemään parkkia. Parkkiliemi valmistetaan kuusen kaarnaa uuttamalla kuumassa vedessä. Nahka on hyvä myös kaapia jokaisen parkkitiukennuksen välissä, jotta sen parkin "imukyky" pysyy hyvänä. Lopuksi nahka vielä pestään ja rasvataan.
Rasvaparkissa nahka työstetään aluksi samoin kuin kuusiparkissa, joskin itse en tehnyt karvanpoistoa lampaantaljalle, koska halusin tuleviin tohveleihin karvaisen "sisävuoren". Rasvaparkki levitetään kaavitun, kostean nahan päälle (jos taljaan jätetään karva tulee karvan olla kuivaa parkitusvaiheessa, muuten riskinä on että karva alkaa irtoilemaan myöhemmin). Rasvaparkkiseos sisältää kananmunan keltuaista, oliiviöljyä ja hieman mäntysuopaa. Kun seos on levitetty taljan nahkapuolelle odotetaan, että nahka alkaa kuivua ja kuivumisen edettäessä nahkaa venytetään ja kaavitaan niin että nahan väri muuttuu valkoiseksi. Tätä jatketaan kunnes talja on täysin kuiva, jonka jälkeen se jätetään hapettumaan muutamaksi päiväksi. Hapettumisen jälkeen taljaa kostutetaan ja kaavitaan haluttuun pehmeyteen.
Kitaralaukku
Kaavan valmistus sanomalehteä käyttäen.
Tilkkujen sommittelu paikoilleen.
Sivukappaleiden leikkaus. Tilkut ommeltu paikoilleen.
Sivukappaleet kiinnitin kansikappaleisiin mehiläisvahatulla pellavalangalla, satulasepän ompelella.
Valmis kitaralaukku. Hirven etuhammas koristelulla.
Tohvelit
Kaavat otin vanhoista tohveleistani.
Pohjat valmistin teollisesti parkitusta poron nahasta, jotta sain niistä kestävämmät.
Ompeleena käytin satulasepän ommelta ja lankana mehiläisvahattua pellavalankaa.
Nappeina käytin peuran hännän nikamia.
No comments:
Post a Comment