Valmistin oman kehärumpuni tervalepästä taivuttamalla.
Rummun halkaisijasta tuli n.50cm, 10cm kehän syvyyttä ja kehän paksuus n.0,7cm. Halusin myös kiinnittää kehään puutapit, jotta rumpua voi tukea esimerkiksi lonkalle sitä soitettaessa. Tämä puutappien kiinnitys on perinteistä Siperialaisille noitarummuille.
Tervalepästä tasohöylättiin ja sahattiin oikean pituinen ja paskuinen kappale taivutettavaksi. 50cm halkaisijan saavuttamiseksi tarvitsin n.170cm pitkän lankun, jotta saisin myös kiinnityksestä tukevan.
Oikeissa mitoissa oleva lankku upotettiin veteen viikoksi, jotta se kyettäisiin taivuttamaan kehälle.
Kun puu saatiin läpimäräksi oli aika ryhtyä taivuttamaan kehää. Apuna käytin metallikehää, puristimia, kuumailmapuhallinta ja apukäsiä. Taivutusta tehtäessä ei kannata kiirehtiä. Märkää puuta lämmitettiin kuumailmapuhaltimella ja puristimien avulla sitä taivutettiin metallikehän ympärille.
Seuraavaksi kehän annetaan kuivua hyvin. Oma kehäni kuivui vajaan viikon.
Puutapit rumpuun valmistin koivuklapeista hiomalla. Hiontaan käytin nauhahiomakonetta.
Kehän kuivuttua oli aika liittää päät yhteen. Käytin liitoksessa ensin puuliimaa.
Jonka jälkeen vahvistin sen vielä ompelemalla raakanahkanyörillä. (Kuvassa vasta reijät, joita käytin ompeluun.)
Liimasin puutapit kehälle puuliimalla. Tämän jälkeen kehä oli valmis.
Työstin tulevan rumpunahan peuran taljasta. Rumpunahka tehdään niin, että ensin nahka kaavitaan ja karvat poistetaan pH-käsittelyn avulla. Tämän jälkeen nahka sidotaan pinkeästi kuivumaan kehälle.
Kalvo tulee uudelleen kostuttaa, kun sitä aletaan asettamaan kehälle. Raakanahka kutistuu hyvinkin paljon kun se kuivuu ja tämä on tärkeä ottaa huomioon kalvoa kehälle sidottaessa.
Kalvon ja kädensijan sidoin raakanahkanyörillä.
Kalvo kuivumassa ja malletin tein ukontulikukan varresta ja raakanahasta.
Halusin myös rummusta henkilökohtaisemman maalaamalla siihen kuvioita omalla verelläni. Verta minusta otti sairaanhoitaja ystäväni.
Nyt on hyvä lepytellä jumalia.
No comments:
Post a Comment